Новообраний Папа Дуже Добре знає Про Нашу Церкву і Духовість / Newly elected Pope knows Ukrainian Catholic Church, its Liturgy and Spirituality

Глава Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав (Шевчук) розповів кореспондентці РІСУ про новообраного Римського Архиєрея Франциска І. За його словами, Понтифік добре знає ситуацію УГКЦ, сам був вихованцем о. Степана Чміля і навіть студентом прислуговував тому під час Літургії.

Будучи єпископом УГКЦ в Аргентині, Патріарх Святослав мав нагоду краще познайомитися з Кардиналом Берґольо, який був його ординарієм, і вважає, що з цим Папою УГКЦ чекає гарне майбутнє. Він описує Франциска І як скромну людину та водночас глибокого інтелектуала.

«Новообраний Папа Франциск І є вихованцем нашого священика Степана Чміля, який тепер похований у базиліці св. Софії в Римі. Нинішній Папа, а тоді студент Салезіянської школи, щодня раненько, поки ще всі хлопці спали, прислуговував о. Чмілю під час Служби Божої. Він добре знає наш обряд і навіть пам’ятає нашу Літургію. Востаннє я його відвідував, коли прощався з Аргентиною, від’їжджаючи до України, і просив, щоб він дав свої свідчення для беатифікаційного процесу о. Степана Чміля, на що він радо погодився. Отож, Святіший Отець дуже добре знає і про нашу Церкву, і про нашу Літургію та обряд, про нашу духовість.

Крім того, Папа Франциск І ще як Архиєпископ Буенос-Айреса був ординарієм для східних католиків, зокрема, тих, які не мали своєї єрархії. А наша єпархія в Аргентині є суфраганна Архиєпископства Буенос-Айреса. Таким чином Кардинал Берґольо завжди опікувався нашою Церквою в Аргентині, і я, як молодий єпископ, робив свої перші кроки в цьому служінні під його оком та з його допомогою. Тому я гадаю, ми справді будемо мати в його особі того Святішого Отця, який дбатиме про нашу Церкву. І я сподіваюся, що з тим Папою нас чекають дуже гарні події в майбутньому.

Якщо говорити власне про особу нового Святішого Отця, то він – надзвичайно скромна людина. Наприклад, у Буенос-Айресі він ніколи не використовував своєї машини, завжди їздив громадським транспортом, завше дуже скромно одягався. І вирізнявся тим, що найбільше хотів дбати про вбогих; він був той, хто відвідував людей у найбідніших кварталах і взагалі є особою душпастирського складу.

Як єзуїт Папа Франциск І є надзвичайно глибоким інтелектуалом. І я пригадую, що його проповіді зазвичай були вельми короткі, часом навіть складалися буквально з п’яти-шести речень, але в них він так багато казав, що після того його короткого слова завжди тривала мовчанка на майже п’ять-сім хвилин, для того, щоб над цим словом можна було глибоко роздумувати».

____________________________

“I would first like to say that the newly elected Pope Francis was mentored by one of our priests, Stepan Chmil who is now buried in the basilica of St. Sophia in Rome. Today’s Pope, during his time as a student of the Salesian school, awoke many hours before his classmates to concelebrate at our Divine Liturgy with Fr. Stepan. He knows our Tradition very well, as well as our Liturgy.

The last time I had an opportunity to see him was as I was preparing to leave Argentina for Ukraine. I asked him to bear witness to the process of beatifying Fr. Stepan Chmil, to which, he gladly agreed. The Holy Father very well knows not only of our Church, but also our liturgy, our rites, and our spirituality.

Apart from this, Pope Francis, as archbishop of Buenos Aires, was assigned as ordinary for Eastern Catholics, specifically those who at the time did not have members of their own hierarchy. Our Eparchy in Argentina is, let’s say, suffragan to the Archbishop’s seat of Buenos Aires. In this way, Cardinal Bergoglio, always took care of our Church in Argentina; and as a young bishop, I took my first steps in episcopal ministry under his watchful eyes and help. Because of this, I am positive that the Holy Father will be a great help to our Church, and I expect that great things await our Church with this Pope.

In regards to the personality of the new Holy Father – he is an incredibly modest person. For example, as archbishop of Buenos Aires, he never relied on his own automobile, rather relying on public transportation, always in simple clothing. He mostly stands out in his enormous care for the less-fortunate, visiting the most impoverished neighborhoods. He is a person, I would say, of great pastoral foundation.

As a Jesuit, Pope Francis is an incredibly deep intellectual. I can attest to the fact that his homilies are quite short, sometimes no longer than five or six sentences, but he manages to fill them with such deep meaning, always leaving the faithful in silent contemplation upwards of five-to-seven minutes”. (Translation by Julian Hayda)

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.