Звіт Мужів Довіря

Звіт Мужів Довіря від 21 лютого 2010 до 20 лютого 2011 р.Б.

Протягом року парафія була під духовною опікою о. Володимира Пісо.  Незалежно від погоди, о. Пісо приїжджав, щоб відправляти нам Служби Божі та з Кергонксону дбав про нас.  Щиро дякуємо.  Владика Павло знову був такий добрий і прислав нам на літо о. Степана Попко.  Щира подяка владиці Павлові за це.  Передвеликодню науку і сповідь перевів о.Степан Яновський, а   23 лютого о. Володимир Марусич відвідав нас та перевірив парафіяльні книги.

Від початку 2010 р. до сьогодні відійшли від нас у засвіти дорогі наші парафіяни і прихожани: Ярослав Березовський, Богдан Андрушків, Мирон Бачинський, Софія Вовк і Оля Кулик-Палидович, а цього тижня ще Цюха Юрій Ференцевич.  Це велика втрата для нашої маленької громади.  Нехай буде вічна їм пам’ять.

Побутовими справами парафії опікувався церковний комітет з допомогою парафіян і прихожан.

Пані Софія Геврик і Таня Кейс, та п-во Ліда та Олесь Пясецькі занялися приготовленням церкви до великодних відправ і прибранням Божого Гробу, а пані Тоня Льорх спекла Артус.  П-во Пясецькі також закупили лозу на Квітню Неділю, а ялинку на Різдво подарувала H.H.  Прибранням каплички і ялинки занялися п. Мелася Сербай, п-во Олесь і Ліда Пясецькі, та п. Богданна Титла.  Пані Люба Маріно, Наталя Коростіль та Богданна Титла знову цього року закупили і прикрасили квітами таблиці при головній дорозі та квітники на церковній території. Щира їм всім подяка.

Датки на квіти до Божого гробу та на прикраси церкви/каплички з нагоди різних свят дуже скромні, а також тільки кілька осіб жертвують на ту ціль.  Потрібно, щоб більше парафіян жертвували на покриття цих коштів.  Ми дуже вдячні поодиноким особам, як п. Тоні Льорх, яка приносить свіжі квіти зі свого городу для прикраси церкви та столів в їдальні протягом цілого літа доки квіти у неї цвітуть, та доповнює свіжою городиною та салатами меню в Буфеті, та іншим вже згаданим і не згаданим які прикладають свої лепти в тім ділі.

Пані Слава Ткачук і п. Степан Коростіль, наш імпрезовий комітет, 14 березня підготовили Шевченківське свято. У святі, окрім слова п. Слави Ткачук та деклямацій п. Соні Вовк та д-ра Миколи Цісельського, мило прозвучали пісні співочого Тріо “Рідна Пісня” з Олбані, НЙ.

У вільні від концертів “Центру Української Культури ” (MAC) суботи запляновано висвітлювати фільми в ґражді.  Так 10 липня успішно висвітлено фільм “Береза Картузька”, але 24 липня, на висвітлення фільму “Everything is illuminated” або “Все ясно” не було зацікавлених.  Треба перевірити які в тому причини, як це направити, і чи взагалі продовжувати з фільмами?

25 липня скликано організаційні сходини комітету святковання 50 ліття нашої церкви Св. Івана Хрестителя яке будемо відзначати у 2012 році.  На сходини запрошено всіх зацікавлених парафіян, і прихожан, спеціяльно молодшого покоління.  Слабий був відгук, але ті, що прийшли, були переважно молодші професійні люди, повні ідей і запалу до праці.  Головою Ювілейного Комітету вибрано п. Ксеню Пясецьку-Ференцевич, і розподілено ділянки, та намічено загальний плян праці.  Вони дібрали ще до допомоги інших і вже багато зробили.  Про це позвітує п. Ксеня Пясецька-Ференцевич.

22 серпня,  хоч падав зливний дощ, пп.  Світляна Андрушків, Таня Кейс і Софія Геврик приготовили і продавали вже традиційні спасівські кошички з овочами які о. Степан Попко посвятив після Служби Божої.

Свято Незалежности України підготовляла п. Слава Ткачук з допомогою п. Ліди Пясецької. Свято відбулося в неділю 22 серпня з українською музичною програмою у виконанні Анни Бачинської, Наталі Хоми, Назара Пилатюка, та Володимира Винницького, в додатку до вступного слова  п. Слави Ткачук та відповідних коротких рецитацій п. Соні Вовк та д-ра Миколи Цісельського.

В понеділок 6 вересня, під час перекуски підготовленої парафіянками і прихожанками з нагоди закриття нашого літного сезону, п. Марійка Костів проголосила першунів конкурсу на парафіяльну різдвяну картку.  Душею цього конкурсу була п. Віра Ґайдош.  Перше місце здобув п. Роман Грицин оригінальною знимкою “Церква в снігу” якою цього року під час Різдва парафія вітала всіх.  Друге місце посіла знимка п. Романа Геврика “Церква зимою”;  третє – знимка Олесі Білаш також “Церква зимою”.  Відзначена була  олійна картина з нашої церкви мальована Наталкою Ґавдяк.  Прийшов час знову щиро і тепло прощати о. Степана Попко, котрий повертався до дому до України в неділю 12 вересня.

23 січня 2011, у найзимнійший день року, громада підготовила і відсвяткувала родинно і тихонько Щедрий Вечір.

Пані Тамара Цісельська, наш пресовий референт, пильнувала, щоб звідомлення про наше життя в Гантері появлялося в пресі, а п. Роман Грицин, наш фото репортер, пильнував, щоб наші імпрези були увіковічнені у знимках для парафіяльної історії.  Дякуємо п. Тамарі, п. Романові і всім за їхній вклад у всі ці імпрези.

Літом у Ґражді, під зарядом Товариства Центру Української Культури, музичні та драматичні концерти збагачували громадське життя українців та довколишних мешканців, а кожнорічний діточий садочок і курси народного мистецтва Товариства ЦУК знову притягнули велику кількість дітвори та молоді.

Протягом року дяківство очолював п. Степан Коростіль, а йому дуже помагав і заступав коли треба д-р Микола Цісельський. Літом, за церковний хор і спів відповідав і провадив ним пан Степан Коростіль, а йому допомагали  д-р Микола Цісельський і пані Христина Шельдон.

Під зарядом п. Віри Ґайдош, з допомогою добровольців, парафіяльна крамничка процвітала і була відкрита протягом літа та, доривочно, протягом року.

П. Софія Геврик, з допомогою свого штабу митців і добровольців, знову відповідала і перевела в липні і серпні в Ґражді успішну 34-ту виставку мистецьких творів і збагатила відвідувачів духовно, а парохіяльну касу фінансово.

Провід над кухнею в Буфеті, знову успішно провадила п. Тоня Льорх.  Їй в кухні допомагали багато пань, включно з її донями , за що п. Тоня і ми всі дуже вдячні і сподіємося, що ця дуже потрібна їй допомога буде продовжуватися. Паралєльно, п. Ляриса Зєлик вміло провадила відділом солодкого пильнуючи, щоб все було досить печива, та розподіляла чергування поміж панями, коли хто повинен принести печиво.  Цього року буфет приніс гарний дохід. Всім дуже велика дяка за їхній труд в кухні, при роздачі харчів та датки смачного печива та на потреби кухні.

Хоч чим раз менше людей відповідають на наші розсилки різдвянних поздоровлень, але датки на коляду, менш-більш рівняються з попередніми роками.  Цього року на нашій різдвянній карточці дуже ефектовно було оформлене фото п. Романа Грицина “Церква в снігу”. Пп. Віра Ґайдош і Ліда Пясецька тим займалися, а за розсилку відповідав п. Олесь Пясецький.

Парафіяльною касою дуже сумлінно завідує п. Олесь Пясецький, а касовими книгами надзвичайно точно провадить безцінна п. Наталя Коростіль.

Господаркою в парафії завідують пани Степан Коростіль і Олесь Пясецький.  Вони розпляновували потрібні роботи, анґажували відповідних фахівців, підбирали та закуповували потрібний матеріял.  Деякі прислуги і праця були даровими, а за дещо треба було платити.  Відгортанням снігу занималися п-ни Олесь Пясецький і Степан Коростіль.  За кошення трави відповідав п. Олесь Пясецький, a о. Степан Попко йому помагав.  Для кошення трави на схилі під церквою найнято Allen Cross.   Над вичищенням схилу за церквою з хабазя  і вирізуванням і зачищенням старих пняків корчів працював о. Степан Попко.  За ту тяжку працю ми дуже всім дякуємо.

Окрім сезонових робіт зроблено слідуючі направки та оліпшення.

Цього року д-р Микола Цісельський скомплектував нову аптечку до Ґражди.  Наші господарі вложили склянні двері на таблиці оголошень, щоб дощ не мочив розвішені церковні оголошення; вложили новий замок до входових дверей в Хижі; закупили відповідні завіси від сонця на вікна в крамничці; придбали і порозвішували по церковній території написи “NO SMOKING” та закупили і встановили при вході на церковну територію збірник на недокурки для курців, щоб мали де скидати свої недокурені папіроси.

Згідно з минулорічним рішенням, щоб викінчити підмурівки Ґражди і Хижі природними кам’янними плитами, ми дістали потрібний дозвіл з Епархії, і до осени праця над Ґраждою була завершена.  Праця над Хижою була стримана через несподівану хворобу головного майстра, Toni Lucido.  Коли він вже вийшов зі шпиталю, то було за зимно для мулярки, тому робота має початися як тільки потепліє, щоб до літа все було скінчене.  Згідно з вимогою праці над Ґраждою, п. Степан Коростіль розібрав старе зігниле поручча на входових сходах, а коли сходи вже були виложені каменем, сконструював нове.  В той сам час також змінив передні перегнилі стовпи поручча входових сходів в Хижі.  Задля естетичного вигляду перенесено ґазові бальони до заду будинку Ґражди.  Щоб уможливити вечорами відкривати для продуву вікна на ґалєрії в Ґражді замовлено в майстра нові рами зі сітками.

Багато вже зроблено, і багато ще потрібно зробити.  Усі наші успіхи ми завдячуємо спільній жертвенній і тяжкій праці усіх членів Парафіяльного Комітету, парафіян та прихожан, завдяки вирозумінню та фінансовій піддержці всіх наших ближчих і дальших друзів.  Без тої піддержки наша маленька парафія не вдержалаб ся.  За рік припадає Ювілей 50 ліття нашої парафії.  Ще багато потрібно праці, щоб привести всі церковні будівлі та територію до відповідного стану.  Багато ще труду перед молодим Ювілейним Комітетом.  Тож працюймо в злагоді з охотою, а Господь Бог нам поможе.

Щиро всім дякуємо, нехай Господь Вас Всіх благословить.

Слава Ісусу Христу!

Степан Коростіль, муж довіря…………………………. Богданна Титла, жона довіря

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.